Kyselo - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kyselo
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | M. Hamrova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 759 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
800 g | Brambory |
10 g | Droždí |
20 g | Houby sušené |
1 kávová lžička | Kmín celý |
4 dl | Mléko polotučné |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 10,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 22,2mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 22,9mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Droždí, Kmín celý, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby sušené, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kyselo postup přípravy receptu:
1 | Omyté, oloupané brambory nakrájíme na kostičky a dáme vařit do osolené vody. Přidáme omyté a nakrájené houby a necháme vařit do změknutí. |
2 | Potom přidáme chlebový kvásek, mléko a opět povaříme. |
3 | Do hotového kysela přidáme vejce a kousek másla. |
4 | Kvásek si připravíme z 10 g droždí, které rozdrobíme na několik lžic mouky a zalijeme teplou (ne horkou) vodou (asi 2dl). Na teplém místě necháme vykynout. |
5 | Nebo další možnost přípravy kvásku: Rozmícháme si v teplé vodě mouku, přidáme kousek chleba a takto necháme kvasit. |