Řežábek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Řežábek
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | M. Hamrova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 7608 |
Ingredience
3 stroužek | Česnek |
30 g | Droždí |
1 dl | Hovězí vývar základní |
1 kávová lžička | Kopřiva |
0,3 kávová lžička | Libeček |
0,5 kávová lžička | Majoránka |
1 dl | Mléko - podmáslí |
1 kávová lžička | Mouka pšeničná hrubá |
2 špetka | Nové koření mleté |
1 kávová lžička | Pažitka |
4 špetka | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Petržel - nať |
200 g | Pšeničná krupice |
0,3 kávová lžička | Řebříček |
6 ks | Rohlíky bílé |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Tuk |
7 ks | Vejce slepičí |
400 g | Vepřová uzená plec |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 494,1mg |
Draslík | 385,1mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,4mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Droždí, Hovězí vývar základní, Kopřiva, Majoránka, Pažitka, Sůl, Tuk, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Libeček, Mléko - podmáslí, Mouka pšeničná hrubá, Nové koření mleté, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Pšeničná krupice, Řebříček, Rohlíky bílé, Vepřová uzená plec mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Řežábek postup přípravy receptu:
1 | Uvařené uzené maso nakrájíme i s rohlíky na kostičky. |
2 | Přidáme vejce, rozetřený česnek, nasekanou nať z pažitky, libečku, petrželky, řebříčku a kopřivy. Okořeníme, osolíme, přidáme vykynutý kvásek z droždí, krupici a dle potřeby trochu mléka a vývaru z uzeného masa. |
3 | Zaděláme hustší těsto tak, aby nám v něm stála vařečka a dáme vykynout na teplé místo. |
4 | Vykynuté těsto pečeme ve vymaštěném a moukou vysypaném pekáčku v předehřáté troubě. |
5 | Řežábek byl tradičním velikonočním pokrmem. |
Hodně podobně dělám hlavičku na Velikonoce. Místo hovězího vývaru a mléka dávám vývar z uzeného masa. Tady je ovšem tekutin na toto množství housek a hlavně krupičky směšně malé množství. Dala jsem celkem 0,5 l. Bylinek jsem ala také mnohem víc, máme to tak raději, ale to je na každém. Pepře naopak jen jednu špetku a nového koření též. Raději ochucuji bylinkami. Z důvodu špatného poměru tekutin nemůžu hodnotit kladně.