Jednoduchý višňový koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jednoduchý višňový koláč
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 778 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 ks | Citrony |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
125 g | Cukr třtinový |
1 ks | Kypřicí prášek do pečiva |
125 g | Máslo čerstvé |
200 g | Mouka polohrubá |
1 špetka | Sůl |
1 polévková lžíce | Tuk |
1 ks | Vanilkový lusk |
3 ks | Vejce slepičí |
750 g | Višně |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 33g |
---|---|
Cholesterol | 75,4mg |
Draslík | 272,2mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,7mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr moučkový, Cukr třtinový, Kypřicí prášek do pečiva, Sůl, Tuk, Vejce slepičí, Višně mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jednoduchý višňový koláč postup přípravy receptu:
1 | Nejprve si pečlivě omyjeme a osušíme citron. Z jedné poloviny nastrouháme kůru, z celého citronu pak vymačkáme šťávu. Vanilkový lusk podélně nařízneme a vyškrábeme dužinu. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů Celsia (horkovzdušnou na 160 stupňů, plynovou na stupeň 2-3). |
2 | V míse smícháme máslo, cukr, špetku soli, vanilkovou dřeň, citrónovou kůru a šťávu a vše utřeme do pěny. Postupně přidáváme vejce. Mouku smíchanou s kypřícím práškem prosijeme na krém a vše dobře promícháme. |
3 | Višně omyjeme, vypeckujeme a necháme okapat. Rozkládací dortovou formu vymažeme tukem a těsto do ní nalijeme. Na povrch rozložíme připravené višně a pečeme asi 50 minut. Poté koláč vyjmeme a necháme ještě asi 10 minut ve formě chladnout. Nakonec posypeme moučkovým cukrem. |
Poznámka
Tento koláč můžeme připravit z čerstvých i kompotovaných višní, důležité je ale nechat ovoce dobře okapat.