Koláč se zapečenými višněmi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč se zapečenými višněmi
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 795 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 ks | Citrony |
50 g | Cukr krupice |
50 g | Cukr moučkový |
120 g | Máslo čerstvé |
200 g | Mouka polohrubá |
1,5 polévková lžíce | Rum |
100 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 ks | Vejce slepičí |
750 g | Višně |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 123,8mg |
Draslík | 156,5mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,7mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr krupice, Cukr moučkový, Rum, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Višně mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Koláč se zapečenými višněmi postup přípravy receptu:
1 | Z omytého a osušeného citronu si nastrouháme kůru. Do mísy prosijeme mouku a uprostřed uděláme důlek. Do něj dáme cukr, rum, žloutky, 1-2 kávové lžičky citronové kůry a 1-2 kávové lžičky studené vody. Smícháme a přidáme na kousky nakrájené máslo. |
2 | Zpracujeme hladké těsto, které necháme asi 30 minut odpočinout. |
3 | Předehřejeme si troubu na 180 stupňů Celsia (horkovzdušnou na 160 stupňů, plynovou na stupeň 2-3). Tukem si vymažeme formu, vyložíme ji těstem a jeho okraje vytáhneme asi 2,5 cm vysoko. |
4 | Na těsto položíme papír na pečení a zatížíme ho suchým hrachem. Pečeme asi 15 minut, poté odstraníme hrách a papír na pečení. |
5 | Připravíme si náplň: Omyjeme a vypeckujeme višně. Podusíme je asi 4 minuty s trochou vody a 1 polévkovou lžící cukru. Poté je necháme okapat a rozložíme na předpečený korpus. |
6 | Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky utřeme se zbývajícím cukrem a smetanou. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do krému. Směs rozetřeme na višně. |
7 | Nakonec ještě vložíme na 25 minut do trouby a pečeme. |