Telecí ořech - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí ořech
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 70 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | M. Hamrova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 8035 |
Ingredience
0,5 ks | Celer bulvový |
3 ks | Cibule |
0,4 ks | Citronová kůra |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
1 dl | Hovězí vývar základní |
30 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka bramborová |
1 ks | Mrkev kořen |
1 ks | Petržel kořen |
1 ks | Rozmarýn čerstvý |
1 ks | Šalvěj čerstvá |
1 ks | Saturejka |
60 g | Slanina vepřová |
1 kávová lžička | Sůl |
600 g | Telecí ořech |
1 ks | Tymián sušený |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 dl | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 413,9mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 25g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 68,2mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Citronová kůra, Citronová šťáva, Hovězí vývar základní, Petržel kořen, Rozmarýn čerstvý, Šalvěj čerstvá, Saturejka, Slanina vepřová, Sůl, Tymián sušený, Vaječný žloutek slepičí, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka bramborová, Mrkev kořen, Telecí ořech mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí ořech postup přípravy receptu:
1 | Telecí ořech (kulatá část kýty) protkneme slaninou a osolíme. |
2 | Rozehřejeme v pekáči kousek másla a slaninu, přidáme nakrájenou zeleninu, cibuli nakrájenou na kolečka, kousek citronové kůry, svazeček saturejky, šalvěje, rozmarýnu, tymiánu a vše necháme zčervenat. |
3 | Pak přidáme maso, necháme chvíli dusit na plameni a potom dopečeme v troubě. |
4 | Maso můžeme podlévat lžící polévky a lžící bílého vína. |
5 | Vypečenou šťávu zasypeme bramborovou moukou, pokud ji nemáme tak hladkou moukou. Omáčku přecedíme. |
6 | Nebo přiléváme místo vína po lžících smetanu a zahustíme šťávu 3 žloutky, dle chuti zakápneme citronovou šťávou. Také můžeme žloutky vynechat. Tato pečeně se však musí často obracet, aby z jedné strany neokorala a byla všude stejně měkká. |