Chebský makový koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chebský makový koláč
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 0 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | brousek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 8219 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 ks | Citronová kůra |
150 g | Cukr krupice |
42 g | Droždí |
70 g | Hrozinky |
500 g | Mák mletý |
100 g | Mandle |
25 g | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Med včelí |
250 ml | Mléko polotučné |
500 g | Mouka polohrubá |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 791g |
---|---|
Cholesterol | 545,7mg |
Draslík | 7g |
Vláknina | 272g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 2,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 16,8mg |
Vitamín E | 36,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 90,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Droždí, Hrozinky, Mandle, Med včelí, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mák mletý, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chebský makový koláč postup přípravy receptu:
1 | Do mísy dáme mouku a uprostřed uděláme důlek. |
2 | Smícháme droždí s trochou cukru a vlažného mléka a vlijeme do důlku. |
3 | Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. |
4 | Do pěny utřeme máslo se 100g cukru a vmícháme postupně vejce, špetku soli a citronovou kůru. |
5 | Vypracujeme hladké těsto a necháme částečně vykynout. |
6 | Na pomoučněném vále vyválíme placku, dáme na vymazaný plech a necháme kynout. |
7 | Připravíme náplň. Svaříme mléko, cukr, med a máslo. |
8 | Vysypeme mák a vaříme na mírném ohni za stálého míchání. |
9 | Přidáme rozinky a citronovou kůru a necháme vychladnout. |
10 | Rozetřeme na těsto, posypeme směsí mandlí a cukru a dáme do předehřáté trouby. |
11 | Pečeme 30 minut při 180 stupních. |
12 | Teplý koláč nakrájíme na řezy. |