Ořechové jidášky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ořechové jidášky
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Petuska |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 8559 |
Ingredience
70 g | Cukr krupice |
30 g | Droždí |
100 g | Máslo čerstvé |
150 ml | Med včelí |
250 ml | Mléko polotučné |
500 g | Mouka polohrubá |
1 hrst | Ořechy vlašské |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 57g |
---|---|
Cholesterol | 113,1mg |
Draslík | 172,7mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Med včelí, Ořechy vlašské, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Ořechové jidášky postup přípravy receptu:
1 | Z droždí, části mléka, lžičky cukru a lžičky mouky zaděláme kvásek, který necháme vzejít. |
2 | V míse utřeme máslo s cukrem a žloutky do pěny, přidáme špetku soli, vzešlý kvásek, ořechy, zbytek mléka a zaděláme na tužší těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout. |
3 | Vykynuté těsto rozkrájíme na kousky, ze kterých vyválíme dlouhé válečky a stáčíme je do spirály. Potřeme rozšlehaným vejcem a na plechu necháme ještě chvíli kynout. |
4 | Poté pečeme v předehřáté troubě. Hotové jidášky potíráme medem. |
Moc dobré jidášky. S těstem se pěkně pracovalo, jidášky jsem tvořila, jak jsem zvyklá - šneky, esíčka, vlaštovky, srdíčka, brýle apod. Po namazání medem výborný moučník ke kakau nebo bílé kávě