Telecí játra s vinnou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí játra s vinnou omáčkou
Telecí játra s vinnou omáčkou
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | M. Hamrova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 8616 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
0,5 ks | Celer bulvový |
3 ks | Cibule |
1 špetka | Citronová kůra |
1 špetka | Cukr krupice |
1,5 dl | Hovězí vývar základní |
600 g | Játra telecí |
20 g | Máslo čerstvé |
20 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 ks | Pepř bílý |
3 ks | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
100 g | Slanina vepřová |
1 kávová lžička | Sůl |
1,5 dl | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 55g |
---|---|
Cholesterol | 529,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 36g |
Vitamín A | 59g |
Vitamín B6 | 1,7mg |
Vitamín B12 | 0,1mg |
Vitamín C | 15,1mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 20,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Citronová kůra, Cukr krupice, Hovězí vývar základní, Játra telecí, Pepř bílý, Sádlo škvařené, Slanina vepřová, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí játra s vinnou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Játra omyjeme a protáhneme na nudličky nakrájenou slaninou. |
2 | Rozpálíme tuk v pečící nádobě, přidáme nakrájenou cibuli, očištěný a na plátky nakrájený celer, citronovou kůru, bílý a černý pepř (po 3-4 kuličkách), bobkový list a vše osmahneme. Pak přidáme játra. |
3 | Podlijeme bílým vínem a dáme péct přikryté do trouby. |
4 | V průběhu pečení játra poléváme, pečeme doměkka. |
5 | Potom je vyndáme a nakrájíme. |
6 | Připravíme si trochu jíšky, zalijeme ji masitým vývarem, vyšleháme a přilijeme šťávu z vydušených jater. Povaříme, osolíme, přidáme asi špetku cukru a přilijeme trochu vína. |
7 | Povařenou omáčku prolisujeme sítem. Omáčka by měla mít kyselejší chuť. |
8 | Nakrájená játra osolíme a vložíme do omáčky, aby se nám prohřála. |
9 | Játra upravíme na mísu a omáčku dáme do omáčníku. K příloze podáváme rýži či opečené brambory nebo krokety. |