Hrachová polévka s párkem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hrachová polévka s párkem
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 87 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
13,3 g | Česnek |
66,6 g | Cibule |
266,6 g | Hrách loupaný |
0,6 g | Majoránka |
66,6 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
6,6 g | Paprika mletá sladká |
133,3 g | Párky jemné |
13,3 g | Polévkové koření |
20 g | Sůl |
66,6 g | Tuk |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 6,3mg |
Draslík | 31,6mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,4mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Majoránka, Paprika mletá sladká, Sůl, Tuk, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrách loupaný, Mouka pšeničná hladká T 650, Párky jemné, Polévkové koření mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hrachová polévka s párkem postup přípravy receptu:
1 | Hrách přebereme a několikrát dobře propláchneme. Zalijeme jej vodou a necháme máčet, aby nabobtnal. |
2 | Nabobtnalý hrách v téže vodě uvaříme doměkka a prolisujeme. |
3 | Na tuku dorůžova osmahneme jemně nakrájenou cibuli, zasypeme ji prosátou moukou a připravíme světlou zásmažku, do které zamícháme majoránku a papriku. |
4 | Za stálého prošlehávání metlou zalijeme zásmažku vlažnou vodou a uvedeme do varu. Za občasného prošlehání nejméně 20 minut zvolna vaříme. |
5 | Ke konci varu přidáme prolisovaný hrách, česnek utřený se solí, krátce povaříme a polévku procedíme hustým cedníkem. |
6 | Nakonec do polévky přidáme oloupané párky nakrájené na jemné plátky, polévku dochutíme polévkovým kořením a důkladně provaříme. |
Recept pochází z Receptur teplých pokrmů. Osobně mám raději hrachovou polévku bez papriky, ale to je o chuti každého. Párky jsem před přidáním do polévky orestovala na minimu tuku a majoránku dávám ke konci přípravy, měla jsem i čerstvou. Na jednu porci vyjde cca 0,25 lt polévky. Palec nahoru.