Žďárská zelňačka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Žďárská zelňačka
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | M. Hamrova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 874 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
5 stroužek | Česnek |
50 g | Cibule |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 špetka | Pepř černý mletý |
50 g | Sádlo škvařené |
150 g | Skopové maso přední |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
4 špetka | Zázvor mletý |
350 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 69,6mg |
Draslík | 341,6mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 76,2mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 35,7mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Sádlo škvařené, Sůl, Zázvor mletý, Zelí kysané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Skopové maso přední, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Žďárská zelňačka postup přípravy receptu:
1 | Skopové maso omyjeme a pozvolna uvaříme ve slané vodě. |
2 | Jakmile je maso měkké, vývar přecedíme a maso necháme vychladnout. Pak je nakrájíme na drobné kostičky. |
3 | Překrájíme kyselé zelí, zalijeme částí masového vývaru a necháme dusit pod pokličkou asi 30 minut. |
4 | Nakrájíme nadrobnou cibuli, necháme zpěnit na sádle a přisypáváme hladkou mouku. Usmažíme dorůžova jíšku. |
5 | Tu pak zalijeme zbylým vývarem, rozšleháme a přivedeme do varu. Vaříme ještě asi 30 minut. |
6 | Přidáme nakrájené maso, dušené zelí, pepř, zázvor a vaříme dalších 10 minut. |
7 | Při podávání přidáme do každé porce trochu smetany. |