Galantina z kuřete I - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Galantina z kuřete I
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | stejskal |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (75%) |
ID receptu: | 8938 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Cibule |
1200 g | Kuře |
1 polévková lžíce | Martell cognac |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
125 ml | Mléko polotučné |
100 g | Moravské uzené maso |
1,5 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
1 špetka | Muškátový květ |
1 kávová lžička | Paštikové koření |
100 g | Slanina vepřová |
1 kávová lžička | Sůl |
250 g | Telecí plec |
3 ks | Vejce slepičí |
1 l | Voda pitná |
2 polévková lžíce | Zelenina kořenová |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 508,9mg |
Draslík | 909,4mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 642,2mg |
Vitamín B6 | 1,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,7mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Kuře, Muškátový květ, Slanina vepřová, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Martell cognac, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Moravské uzené maso, Mouka polohrubá, Telecí plec, Zelenina kořenová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Paštikové koření nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Galantina z kuřete I postup přípravy receptu:
1 | V malém množství osolené vody spolu se zeleninou a cibulí uvaříme do měkka rozčtvrcené kuře. Uvařené kuře vyjmeme, necháme vychladnout, stáhneme kůži a bílé maso nakrájíme na malé kostky. Stejně nakrájíme uzené maso a polovinu slaniny. |
2 | Zbytek slaniny spolu s kůží a syrové maso dvakrát umeleme. Bude tak jemnější. |
3 | Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a vývarem a vymícháme na hustší kaši. Do kaše vmícháme umleté maso, přidáme vejce ušlehaná do pěny, paštikové koření, muškátový květ, koňak a na kostičky nakrájené maso. |
4 | Zavírací pudinkovou formu vymastíme, směs do ní vložíme do 3/4 výšky a uvaříme ve vodní lázni zhruba 1,5 hodiny. |
5 | Uvařenou galantinu necháme do příštího dne vychladnout. |
6 | Galantinu podáváme studenou s toasty nebo bílým pečivem. |
Poznámka
Namísto telecího masa můžeme použít maso vepřové. Pokud nemáme koňak, můžeme jej zaměnit s jiným jemným destilátem.