Štrůdl z tvarohového těsta - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Štrůdl z tvarohového těsta
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | M. Hamrova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 9280 |
Kategorie: | Záviny, rolády |
Ingredience
3 polévková lžíce | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
5 dkg | Hrozinky |
6 ks | Jablka |
250 g | Mouka polohrubá |
4 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
5 dkg | Ořechy vlašské |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
4 polévková lžíce | Strouhanka |
1 špetka | Sůl |
250 g | Tuk rostlinný |
250 g | Tvaroh jemný |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 63g |
---|---|
Cholesterol | 46,3mg |
Draslík | 277,2mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,1mg |
Vitamín E | 4,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Hrozinky, Jablka, Ořechy vlašské, Skořice mletá, Strouhanka, Sůl, Tuk rostlinný, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hladká T 650, Tvaroh jemný mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Štrůdl z tvarohového těsta postup přípravy receptu:
1 | V míse si připravíme hladké těsto z tvarohu, tuku, 2 lžiček vanilkového cukru, 2 lžic moučkového cukru, mouky a špetky soli. |
2 | Jablka oloupeme a nakrájíme na menší placaté kousky nebo nastrouháme nahrubo. |
3 | V misce si rozmícháme 3 lžíce pískového cukru se skořicí a vanilkovým cukrem. |
4 | Připravené těsto si rozdělíme na 2 díly a na pomoučeném vále vyválíme 2 delší pláty asi 2-3 mm silné a asi 30 cm dlouhé. Každý přeložíme tak, že si prostředek necháme na naplnění a přeložíme přes něj dva konce plátu. Opatrně je přendáme podélně na plech, který jsme si vyložily papírem na pečení. |
5 | Nejprve si naplníme jeden plát tak, že těsto rozevřeme, lehce posypeme strouhankou, položíme vrstvu jablek, přidáme rozinky, vlašské ořechy, pocukrujeme skořicovým cukrem a opět asi jednou lžící posypeme strouhankou, která nám vsaje šťávu z jablek. Nejprve zakryjeme jedním koncem plátu a přes něj přeložíme druhý konec. Stejným způsobem naplníme druhý plát z těsta. |
6 | Oba štrůdly potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme prudčeji asi 20-25 minut. |
7 | Po upečení vyjmeme, necháme zchladnout, pocukrujeme a můžeme podávat. |
Moc dobře a podrobně napsaný recept![:sunglasses:, každopádně palec nahoru! Na závinu jsem navíc vytvořila pomocí mřížkovacího válečku ozdobnou mřížku. Tentokrát jsem dělala z hladké mouky, ale používám i polohrubou. Nepotírala jsem na povrchu žloutkem. Tohle těsto je opravdu velice dobré, nelepí se, může se použít i pro diabetiky, cukr není nutné do těsta dávat, těsto nechávám chvíli v chladu odpočinout. Hodí se i na různé šátečky apd.a taky se dobře zamražuje.