Svíčková se žampiony - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Svíčková se žampiony
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 0 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | Klára Fenclova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (30%) |
ID receptu: | 9607 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
50 g | Anglická slanina |
1 ks | Bobkový list |
1 ks | Cibule |
1 ks | Citronová kůra |
1 špetka | Cukr krupice |
600 g | Hovězí svíčková |
400 ml | Hovězí vývar základní |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 ks | Nové koření celé |
1 kávová lžička | Ocet kvasný lihový |
4 polévková lžíce | Olej stolní |
4 ks | Pepř černý celý |
50 g | Sádlo škvařené |
1 špetka | Sůl |
1 špetka | Tymián sušený |
3 polévková lžíce | Víno bílé |
3 dl | Zakysaná smetana |
250 g | Žampiony čerstvé |
120 g | Zelenina kořenová |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 36g |
---|---|
Cholesterol | 126,3mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 26g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 16,4mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Bobkový list, Cibule, Citronová kůra, Cukr krupice, Hovězí svíčková, Hovězí vývar základní, Nové koření celé, Olej stolní, Pepř černý celý, Sádlo škvařené, Sůl, Tymián sušený, Víno bílé, Zakysaná smetana, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Ocet kvasný lihový, Zelenina kořenová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Svíčková se žampiony postup přípravy receptu:
1 | Slaninou protkneme odblaněnou svíčkovou, osolíme a ze všech stran prudce osmahneme na oleji. |
2 | Nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu osmahneme na části sádla, přidáme bobkový list, pepř, nové koření, tymián a citrónovou kůru. |
3 | Zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme a povaříme. |
4 | Do základu dáme opečenou svíčkovou, přikryjeme a v troubě udusíme. |
5 | Během dušení maso obrátíme. |
6 | Měkké maso vyndáme, šťávu zahustíme světlou jíškou, připravenou ze zbytku sádla a hladké mouky. |
7 | Povaříme a zjemníme rozšlehanou smetanou. |
8 | Omáčku můžeme vylepšit bílým vínem, přidáme dle chuťi trochu octa, cukru a opět povaříme a přecedíme. |
9 | Přidáme nakonec žampiony podušené na troše sádla a vody. |
10 | Nakrájíme maso, dáme na mísu, obložíme žampiony, podlijeme trochou omáčky a větší část omáčky podáváme v omáčníku. |
11 | Podáváme s knedlíkem nebo s rýží. |