Postní polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Postní polévka
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 9979 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
150 g | Houby čerstvé |
200 g | Hrách loupaný |
3 polévková lžíce | Hrášek |
120 g | Máslo čerstvé |
2 špetka | Muškátový oříšek |
3 špetka | Pepř černý mletý |
3 polévková lžíce | Rýže dušená |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Tuk |
1 l | Voda pitná |
200 g | Zelenina kořenová |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 40,8mg |
Draslík | 206,6mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 86,2mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,5mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 37,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Hrášek, Muškátový oříšek, Rýže dušená, Sůl, Tuk, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby čerstvé, Hrách loupaný, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Zelenina kořenová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Postní polévka postup přípravy receptu:
1 | Nabobtnalý a propláchnutý hrách dáme vařit do osolené vody. Vaříme zvolna, aby nám zůstal hrách celý a voda čistá. |
2 | Jakmile hrách změkne, scedíme vodu do nádoby. Hrách odložíme a můžeme z něj pak zhotovit hrachovou kaši. |
3 | Zeleninu očistíme, nakrájíme, osmažíme na másle a osolíme. |
4 | Zalijeme vodou z vařeného hrachu, přilijeme čerstvou vodu a povaříme. |
5 | Podusíme na tuku houby a zelený hrášek. |
6 | Polévku přecedíme, přidáme dušené houby s hráškem a dušenou rýži. Opepříme a okořeníme muškátovým oříškem. |
Poznámka
Můžeme přidat i dušené či pečené rybí maso bez kostí a kůže. Musíme počítat s časem na bobtnání hrachu. Nejlépe namočit jej přes noc.