Kynutý koláč s borůvkami
Ingredience
Cukr krupice |
150 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hrubá |
100 g |
Borůvky |
500 g |
Citronová kůra |
1 kávová lžička |
Cukr krupice |
100 g |
Cukr vanilka |
0.5 ks |
Droždí sušené |
30 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mléko polotučné |
2.5 dl |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
500 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Z mléka a droždí si připravíme kvásek.
- Přes síto prosejeme mouku, přidáme cukr, vynilkový cukr, špetku soli, kvásek, citronovou kůru, rozšlehané žloutky v mléce a lehce rozehřáté máslo.
- Propracujeme v těsto, aby bylo měkké lesklé, ale nelepilo se. Poprášíme moukou a necháme vykynout.
- Po vykynutí vyválíme z těsta plát a pomocí válečku ho přeneseme na vymazaný plech.
- Těsto na plechu prsty dotvarujeme do okrajů a ohneme okraje tak, aby nám z ovoce nevytékala šťáva. Okraje potřeme rozšlehaným žloutkem či máslem.
- Nasypeme na plát borůvky, posypeme drobenkou a necháme chvilku vykynout.
- Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi půl hodiny.
- Po upečení necháme vychladnout, pocukrujeme a nakrájíme.