Kynutý koláč s borůvkami

Ingredience


Cukr krupice 150 g
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hrubá 100 g
Borůvky 500 g
Citronová kůra 1 kávová lžička
Cukr krupice 100 g
Cukr vanilka 0.5 ks
Droždí sušené 30 g
Máslo čerstvé 100 g
Mléko polotučné 2.5 dl
Mouka pšeničná hladká T 650 500 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z mléka a droždí si připravíme kvásek.
  2. Přes síto prosejeme mouku, přidáme cukr, vynilkový cukr, špetku soli, kvásek, citronovou kůru, rozšlehané žloutky v mléce a lehce rozehřáté máslo.
  3. Propracujeme v těsto, aby bylo měkké lesklé, ale nelepilo se. Poprášíme moukou a necháme vykynout.
  4. Po vykynutí vyválíme z těsta plát a pomocí válečku ho přeneseme na vymazaný plech.
  5. Těsto na plechu prsty dotvarujeme do okrajů a ohneme okraje tak, aby nám z ovoce nevytékala šťáva. Okraje potřeme rozšlehaným žloutkem či máslem.
  6. Nasypeme na plát borůvky, posypeme drobenkou a necháme chvilku vykynout.
  7. Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi půl hodiny.
  8. Po upečení necháme vychladnout, pocukrujeme a nakrájíme.