Velikonoční beránek z kynutého těsta
Ingredience
Citronová kůra |
1 kávová lžička |
Cukr moučkový |
120 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Droždí |
20 g |
Hrozinky |
50 g |
Mandle |
50 g |
Máslo čerstvé |
120 g |
Mléko polotučné |
2 dl |
Mouka polohrubá |
500 g |
Strouhanka |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Utřeme do pěny máslo, žloutky, špetku soli, citronovou kůru, vanilkový a moučkový cukr. Třeme asi 20 minut.
- Do této hmoty pak přidáme kvásek a vmícháme prosátou mouku. Přidáme rozinky a oloupané, najemno nasekané mandle.
- Vypracujeme těsto a necháme vykynout.
- Vymastíme si formu na beránka a vysypeme hrubou moukou či strouhankou, Těsto dáme do formy, upravíme jej a necháme ještě 15 minut vykynout.
- Pak přiklopíme horní částí formy a dáme péct do předehřáté trouby.
- Asi po 30 minutách formu opatrně obrátíme a pečeme beránka z druhé strany, aby byl upečený z obou stran.
- Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout, pak beránka opatrně vyklopíme, oči mu uděláme z rozinek či koření, pocukrujeme a okolo krku zavážeme stužku.