Velikonoční beránek z kynutého těsta

Ingredience


Citronová kůra 1 kávová lžička
Cukr moučkový 120 g
Cukr vanilka 1 ks
Droždí 20 g
Hrozinky 50 g
Mandle 50 g
Máslo čerstvé 120 g
Mléko polotučné 2 dl
Mouka polohrubá 500 g
Strouhanka 1 kávová lžička
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Utřeme do pěny máslo, žloutky, špetku soli, citronovou kůru, vanilkový a moučkový cukr. Třeme asi 20 minut.
  2. Do této hmoty pak přidáme kvásek a vmícháme prosátou mouku. Přidáme rozinky a oloupané, najemno nasekané mandle.
  3. Vypracujeme těsto a necháme vykynout.
  4. Vymastíme si formu na beránka a vysypeme hrubou moukou či strouhankou, Těsto dáme do formy, upravíme jej a necháme ještě 15 minut vykynout.
  5. Pak přiklopíme horní částí formy a dáme péct do předehřáté trouby.
  6. Asi po 30 minutách formu opatrně obrátíme a pečeme beránka z druhé strany, aby byl upečený z obou stran.
  7. Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout, pak beránka opatrně vyklopíme, oči mu uděláme z rozinek či koření, pocukrujeme a okolo krku zavážeme stužku.