Štědrovečerní štrůdl
Ingredience
Cukr krupice |
150 g |
Jablka |
750 g |
Máslo čerstvé |
150 g |
Mouka polohrubá |
150 g |
Skořice mletá |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
Víno bílé |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
1 dl |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Dáme do mísy mouku, vytvoříme v ní důlek, do kterého rozdrobíme 2 lžíce másla. Přidáme 1 vejce, špetku soli, víno a studenou vodu.
- Vytvoříme těsto a necháme asi hodinu uležet v chladu.
- Mezitím si oloupeme a nastrouháme nahrubo jablka.
- Pak z těsta vyválíme tenký plát, který potřeme rozpuštěným máslem.
- Dáme na něj nastrouhaná jablka a posypeme pískovým cukrem smíchaným se skořicí.
- Plát opatrně zavineme a přendáme na vymaštěný plech. Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do předehřáté trouby. Běheme pečení štrůdl potíráme vejcem.
- Horký štrůdl potřeme rozpuštěným máslem a dostatečně pocukrujeme.