Štědrovečerní štrůdl

Ingredience


Cukr krupice 150 g
Jablka 750 g
Máslo čerstvé 150 g
Mouka polohrubá 150 g
Skořice mletá 1 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 2 ks
Víno bílé 1 polévková lžíce
Voda pitná 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dáme do mísy mouku, vytvoříme v ní důlek, do kterého rozdrobíme 2 lžíce másla. Přidáme 1 vejce, špetku soli, víno a studenou vodu.
  2. Vytvoříme těsto a necháme asi hodinu uležet v chladu.
  3. Mezitím si oloupeme a nastrouháme nahrubo jablka.
  4. Pak z těsta vyválíme tenký plát, který potřeme rozpuštěným máslem.
  5. Dáme na něj nastrouhaná jablka a posypeme pískovým cukrem smíchaným se skořicí.
  6. Plát opatrně zavineme a přendáme na vymaštěný plech. Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do předehřáté trouby. Běheme pečení štrůdl potíráme vejcem.
  7. Horký štrůdl potřeme rozpuštěným máslem a dostatečně pocukrujeme.