Jednoduchý jablkový koláč
Ingredience
Citronová kůra |
1.5 kávová lžička |
Cukr moučkový |
200 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
0.5 ks |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mléko polotučné |
1.5 dl |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
500 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Cukr krupice |
5 polévková lžíce |
Jablka |
600 g |
Skořice mletá |
2 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Všechny suroviny smícháme a vypracujeme z nich těsto, které dáme asi na 30 minut do lednice.
- Oloupeme jablka, zbavíme je jadřinců, nakrájíme či nastrouháme nahrubo a chvilku podusíme s cukrem a skořicí (skořici a cukr použijeme dle chuti).
- Vyválíme z těsta dva pláty, jeden přeneseme na suchý plech. Rozetřeme na něj podušená jablka a přikryjeme druhým plátem, který potřeme bílkem.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 35 minut. Povrch koláče má mít zlatavou barvu.
- Po vychladnutí koláč pocukrujeme vanilkovým cukrem.