Jednoduchý jablkový koláč

Ingredience


Citronová kůra 1.5 kávová lžička
Cukr moučkový 200 g
Kypřicí prášek do pečiva 0.5 ks
Máslo čerstvé 100 g
Mléko polotučné 1.5 dl
Mouka pšeničná hladká T 650 500 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 1 ks
Cukr krupice 5 polévková lžíce
Jablka 600 g
Skořice mletá 2 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Všechny suroviny smícháme a vypracujeme z nich těsto, které dáme asi na 30 minut do lednice.
  2. Oloupeme jablka, zbavíme je jadřinců, nakrájíme či nastrouháme nahrubo a chvilku podusíme s cukrem a skořicí (skořici a cukr použijeme dle chuti).
  3. Vyválíme z těsta dva pláty, jeden přeneseme na suchý plech. Rozetřeme na něj podušená jablka a přikryjeme druhým plátem, který potřeme bílkem.
  4. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 35 minut. Povrch koláče má mít zlatavou barvu.
  5. Po vychladnutí koláč pocukrujeme vanilkovým cukrem.