Chodské lívance
Ingredience
Citronová kůra |
1 špetka |
Citronová šťáva |
1.5 kávová lžička |
Cukr krupice |
100 g |
Jablka |
500 g |
Skořice mletá |
1 špetka |
Cukr krupice |
30 g |
Droždí |
10 g |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mléko polotučné |
5 dl |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g |
Skořice mletá |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V mléce rozmícháme žloutky a mouku, rozdrobíme do směsi droždí, přidáme špetku soli a dobře rozmícháme.
- Těsto necháme vykynout a pak do něj lehce vmícháme z bílků ušlehaný sníh s trochou cukru.
- Mezitím si připravíme jablkové pyré. Oloupeme jablka, zbavíme jadřinců a podusíme s cukrem (lžíci cukru necháme stranou). Přidáme špetku nastrouhané citronové kůry a citronovou šťávu. Dusíme dokud se nám přebytečná voda nevydusí.
- Na rozehřátém lívanečníku na másle upečeme po obou stranách lívance.
- Usmažené lívance hojně potřeme jablkovým pyré a posypeme zbylým cukrem smíchaným se skořicí.