Chodské lívance

Chodské lívance - obrázek

Ingredience


Citronová kůra 1 špetka
Citronová šťáva 1.5 kávová lžička
Cukr krupice 100 g
Jablka 500 g
Skořice mletá 1 špetka
Cukr krupice 30 g
Droždí 10 g
Máslo čerstvé 80 g
Mléko polotučné 5 dl
Mouka pšeničná hladká T 650 250 g
Skořice mletá 1 špetka
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V mléce rozmícháme žloutky a mouku, rozdrobíme do směsi droždí, přidáme špetku soli a dobře rozmícháme.
  2. Těsto necháme vykynout a pak do něj lehce vmícháme z bílků ušlehaný sníh s trochou cukru.
  3. Mezitím si připravíme jablkové pyré. Oloupeme jablka, zbavíme jadřinců a podusíme s cukrem (lžíci cukru necháme stranou). Přidáme špetku nastrouhané citronové kůry a citronovou šťávu. Dusíme dokud se nám přebytečná voda nevydusí.
  4. Na rozehřátém lívanečníku na másle upečeme po obou stranách lívance.
  5. Usmažené lívance hojně potřeme jablkovým pyré a posypeme zbylým cukrem smíchaným se skořicí.