Polévka hlubockých rybářů
Ingredience
Celer bulvový |
30 g |
Houby sušené |
5 g |
Kapr obecný |
1 kg |
Mléko polotučné |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
60 g |
Mrkev kořen |
30 g |
Muškátový oříšek |
2 špetka |
Pepř černý mletý |
4 špetka |
Petržel kořen |
10 g |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Sádlo škvařené |
30 g |
Smetana 12% (konzumní) |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vnitřnosti z kaprů |
80 g |
Vývar z hovězích kostí |
1 l |
Žemle tuková |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Rybí vnitřnosti (mlíčí a jikry) omyjeme, z hlavy odstraníme žábry a vaříme každé zvlášť ve slané vodě asi 10 minut.
- Po uvaření hlavu vyjmeme a obereme maso, které nakrájíme na drobné kousky a přidáme do rozmíchaných vařených vnitřností.
- Očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na nudličky nebo nastrouháme a dáme vařit do trošky vývaru.
- Připravíme si z mouky a sádla jíšku, aby měla narůžovělou barvu a zalijeme ji prochladlým vývarem. Ochutíme pepřem a muškátovým květem, důkladně rozmícháme a necháme provařit.
- V průběhu vaření si zvlášť uvaříme sušené houby, které pak najemno nasekáme a nalijeme i s vývarem z hub do provařené polévky, kterou jsme přecedili přes jemný cedník.
- Do polévky zamícháme vařenou zeleninu, vnitřnosti s masem z hlavy, přilijeme rybí vývar a přidáme lžíci mléka. Necháme přejít varem.
- Rozšleháme ve smetaně žloutek a vlijeme jej do polévky za stálého míchání. Polévku ještě dochutíme, ale již nevaříme.
- Přidáme drobně nasekanou petrželku a najemno nakrájenou na másle opraženou housku.