Polévka hlubockých rybářů

Ingredience


Celer bulvový 30 g
Houby sušené 5 g
Kapr obecný 1 kg
Mléko polotučné 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 60 g
Mrkev kořen 30 g
Muškátový oříšek 2 špetka
Pepř černý mletý 4 špetka
Petržel kořen 10 g
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Sádlo škvařené 30 g
Smetana 12% (konzumní) 2 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vnitřnosti z kaprů 80 g
Vývar z hovězích kostí 1 l
Žemle tuková 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rybí vnitřnosti (mlíčí a jikry) omyjeme, z hlavy odstraníme žábry a vaříme každé zvlášť ve slané vodě asi 10 minut.
  2. Po uvaření hlavu vyjmeme a obereme maso, které nakrájíme na drobné kousky a přidáme do rozmíchaných vařených vnitřností.
  3. Očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na nudličky nebo nastrouháme a dáme vařit do trošky vývaru.
  4. Připravíme si z mouky a sádla jíšku, aby měla narůžovělou barvu a zalijeme ji prochladlým vývarem. Ochutíme pepřem a muškátovým květem, důkladně rozmícháme a necháme provařit.
  5. V průběhu vaření si zvlášť uvaříme sušené houby, které pak najemno nasekáme a nalijeme i s vývarem z hub do provařené polévky, kterou jsme přecedili přes jemný cedník.
  6. Do polévky zamícháme vařenou zeleninu, vnitřnosti s masem z hlavy, přilijeme rybí vývar a přidáme lžíci mléka. Necháme přejít varem.
  7. Rozšleháme ve smetaně žloutek a vlijeme jej do polévky za stálého míchání. Polévku ještě dochutíme, ale již nevaříme.
  8. Přidáme drobně nasekanou petrželku a najemno nakrájenou na másle opraženou housku.