Teplý krém z brambor a fazolek

Ingredience


Bazalka 120 g
Bobkový list 1 ks
Brambory 480 g
Česnek 1 stroužek
Cibule 80 g
Fazolové lusky zelené 200 g
Olej olivový 240 ml
Oříšky piniové 80 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Sýr ovčí tvrdý - Pecorino 50 g
Voda pitná 1 l
Vývar zeleninový 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Fazolky omyjeme a se lžící oleje vaříme cca 3-4min ve vroucí vodě. Poté slijeme. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a společně s cibulí nasekanou najemno, 20ml oleje a bobkovým listem orestujeme v hrnci na živém ohni. Po 4-5min snížíme teplotu, zalijeme zeleninovým vývarem a necháme zvolna vařit 10-15min.
  2. Přidáme fazolky a rozmixujeme na krém. Vrátíme na sporák a vaříme dalších 5-6min. Ochutíme solí a pepřem.
  3. Mezitím piniové oříšky s 200ml oleje, dvěma plátky česneku a trochou soli podrtíme paličkou, nejlépe v mramorovém hmoždíři. Postupně přidáváme lístky bazalky a nakonec nastrouhaný sýr.
  4. Bramborový krém rozdělíme do misek, doplníme kapkami pesta a ihned podáváme.