Žemlový nákyp se slaninou
Ingredience
Máslo čerstvé |
100 g |
Mléko polotučné |
0.5 l |
Muškátový květ |
1 špetka |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 kávová lžička |
Slanina vepřová |
150 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
4 ks |
Žemle tuková |
8 ks |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Žemle nakrájíme na plátky nebo na kostky, polijeme je mlékem a promícháme.
- Jemně nakrájenou slaninu sklovitě vyškvaříme a necháme vychladnout.
- Máslo utřeme se žloutky, přidáme navlhčené žemle, koření, sůl a slaninu. Vše dobře promícháme. Nakonec lehce vmícháme pevný sníh z bílků. Pečeme v zapékací nákypové míse.
- Podáváme jako přílohu k pečením nebo k dušené zelenině.