Žemlový nákyp se slaninou

Ingredience


Máslo čerstvé 100 g
Mléko polotučné 0.5 l
Muškátový květ 1 špetka
Muškátový oříšek 1 špetka
Petržel - nať 1 kávová lžička
Slanina vepřová 150 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 4 ks
Žemle tuková 8 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Žemle nakrájíme na plátky nebo na kostky, polijeme je mlékem a promícháme.
  2. Jemně nakrájenou slaninu sklovitě vyškvaříme a necháme vychladnout.
  3. Máslo utřeme se žloutky, přidáme navlhčené žemle, koření, sůl a slaninu. Vše dobře promícháme. Nakonec lehce vmícháme pevný sníh z bílků. Pečeme v zapékací nákypové míse.
  4. Podáváme jako přílohu k pečením nebo k dušené zelenině.