Jahelník

Ingredience


Cukr krupice 4 polévková lžíce
Cukr moučkový 1 polévková lžíce
Hrozinky 1 hrst
Jablka 2 ks
Jáhly - loupané proso 250 g
Máslo čerstvé 10 dkg
Mléko polotučné 1 l
Sádlo škvařené 1 polévková lžíce
Skořice mletá 1 kávová lžička
Švestky sušené 1 hrst
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jáhly přebereme a důkladně propláchneme studenou vodou. Pak je spaříme horkou vodou a dáme vařit do osoleného mléka asi na 30 minut.
  2. Pokud máme kaši příliš hustou přidáme mléko, doplníme máslem a chvíli ještě povaříme.
  3. Kaši odstavíme a vmícháme napařené vypeckované sušené švestky a rozinky.
  4. Oloupeme jablka, odstraníme jádřince a nakrájíme na kostičky. Přidáme do kaše.
  5. Kaši podáváme horkou, poléváme máslem a posypeme perníkem nebo cukrem se skořicí.