Žampionová omáčka smetanová
Ingredience
Cibule |
150 g |
Hovězí vývar základní |
500 ml |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mléko polotučné |
600 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g |
Ocet kvasný lihový |
20 ml |
Smetana 12% (konzumní) |
200 ml |
Sůl |
20 g |
Tuk |
50 g |
Žampiony čerstvé |
300 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Na tuku mírně zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme prosátou mouku a připravíme světlou zásmažku.
- Zalijeme ji prochladlým vývarem a mlékem, dobře rozšleháme a mírně osolíme. Za občasného prošlehávání provaříme.
- Ke konci varu přilijeme smetanu, přikyselíme octem, procedíme a přidáme očištěné a na plátky nakrájené žampiony, podušené na másle. Omáčku povaříme.
- Žampionovou omáčku připravujeme na vařené vepřové, hovězí nebo telecí maso.