Žampionová omáčka smetanová

Žampionová omáčka smetanová - obrázek

Ingredience


Cibule 150 g
Hovězí vývar základní 500 ml
Máslo čerstvé 80 g
Mléko polotučné 600 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 100 g
Ocet kvasný lihový 20 ml
Smetana 12% (konzumní) 200 ml
Sůl 20 g
Tuk 50 g
Žampiony čerstvé 300 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na tuku mírně zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme prosátou mouku a připravíme světlou zásmažku.
  2. Zalijeme ji prochladlým vývarem a mlékem, dobře rozšleháme a mírně osolíme. Za občasného prošlehávání provaříme.
  3. Ke konci varu přilijeme smetanu, přikyselíme octem, procedíme a přidáme očištěné a na plátky nakrájené žampiony, podušené na másle. Omáčku povaříme.
  4. Žampionovou omáčku připravujeme na vařené vepřové, hovězí nebo telecí maso.