Omáčka smetanový křen

Ingredience


Cukr krupice 30 g
Hovězí vývar základní 500 ml
Křen 200 g
Máslo čerstvé 50 g
Mléko polotučné 800 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 100 g
Muškátový květ 0.5 g
Smetana 12% (konzumní) 200 ml
Sůl 20 g
Tuk 80 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z tuku, prosáté hladké mouky a mletého květu připravíme světlou zásmažku.
  2. Zalijeme ji prochladlým vývarem a mlékem, rozšleháme, osolíme a necháme zvolna vařit.
  3. Před koncem varu přilijeme smetanu a povaříme. Omáčku dosolíme, osladíme, přidáme jemně nastrouhaný křen, máslo a ještě provaříme.
  4. Omáčku připravujeme na vařené vepřové nebo hovězí maso a na ztracená vejce.