Slezský bigos

Ingredience


Brambory 200 g
Cibule 120 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sádlo škvařené 80 g
Slanina vepřová 70 g
Sůl 2 kávová lžička
Vepřová plec 200 g
Vepřový bok 200 g
Zelí kysané 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Plec i bůček nakrájíme na malé kostičky, osolíme a opepříme.
  2. Nakrájíme najemno cibuli a usmažíme ji dozlatova na polovině sádla s nakrájenou slaninou.
  3. Přidáme maso, opečeme a dusíme do poloměkka za občasného podlévání vodou.
  4. Druhou polovinou sádla vymastíme pekáč a na dno rovnáme na plátky nakrájené, oloupané brambory, lehce je osolíme a posypeme kmínem. Na ně pak položíme vrstvu opečeného masa s cibulí, dále vrstvu propláchnutého, okapaného a překrájeného zelí. Jako poslední vrstvu pokládáme opět plátky syrových brambor.
  5. Přikryjeme dalším pekáčem a dáme péct do předem vyhřáté trouby.