Slezský bigos
Ingredience
Brambory |
200 g |
Cibule |
120 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sádlo škvařené |
80 g |
Slanina vepřová |
70 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Vepřová plec |
200 g |
Vepřový bok |
200 g |
Zelí kysané |
200 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Plec i bůček nakrájíme na malé kostičky, osolíme a opepříme.
- Nakrájíme najemno cibuli a usmažíme ji dozlatova na polovině sádla s nakrájenou slaninou.
- Přidáme maso, opečeme a dusíme do poloměkka za občasného podlévání vodou.
- Druhou polovinou sádla vymastíme pekáč a na dno rovnáme na plátky nakrájené, oloupané brambory, lehce je osolíme a posypeme kmínem. Na ně pak položíme vrstvu opečeného masa s cibulí, dále vrstvu propláchnutého, okapaného a překrájeného zelí. Jako poslední vrstvu pokládáme opět plátky syrových brambor.
- Přikryjeme dalším pekáčem a dáme péct do předem vyhřáté trouby.