Čokoládový nákyp s jablečnou pěnou

Ingredience


Cukr krupice 100 g
Jablka 3 ks
Kakao - prášek 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 100 g
Mouka polohrubá 300 g
Smetana 12% (konzumní) 2 polévková lžíce
Solamyl 1 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vaječný bílek slepičí 4 ks
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Žloutky oddělíme od bílků, ke žloutkům přidáme 2 lžíce cukru, vanilkový cukr a tři čtvrtiny měkkého másla. Vše utřeme do pěny.
  2. Utřené máslo, ze dvou bílků a lžíce cukru ušlehaný sníh, mouku, kakao, solamyl a smetanu lehce promícháme a naplníme do máslem vymazané hlubší zapékací mísy. Upečeme při 175 stupních Celsia.
  3. Oloupaná jablka nakrájíme na kousky a se zbylým cukrem je podusíme, propasírujeme přes cedník a necháme vychladnout.
  4. Do vychladlého protlaku zamícháme sníh ze zbylých dvou bílků a soli a přelijeme jím porce nákypu.