Čokoládový nákyp s jablečnou pěnou
Ingredience
Cukr krupice |
100 g |
Jablka |
3 ks |
Kakao - prášek |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka polohrubá |
300 g |
Smetana 12% (konzumní) |
2 polévková lžíce |
Solamyl |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný bílek slepičí |
4 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Žloutky oddělíme od bílků, ke žloutkům přidáme 2 lžíce cukru, vanilkový cukr a tři čtvrtiny měkkého másla. Vše utřeme do pěny.
- Utřené máslo, ze dvou bílků a lžíce cukru ušlehaný sníh, mouku, kakao, solamyl a smetanu lehce promícháme a naplníme do máslem vymazané hlubší zapékací mísy. Upečeme při 175 stupních Celsia.
- Oloupaná jablka nakrájíme na kousky a se zbylým cukrem je podusíme, propasírujeme přes cedník a necháme vychladnout.
- Do vychladlého protlaku zamícháme sníh ze zbylých dvou bílků a soli a přelijeme jím porce nákypu.