Slovenský velikonoční mazanec

Slovenský velikonoční mazanec - obrázek

Ingredience


Citronová kůra 1 špetka
Cukr moučkový 120 g
Cukr vanilka 1 ks
Droždí 35 g
Hrozinky 50 g
Mandle plátky 50 g
Máslo čerstvé 120 g
Mléko polotučné 1.5 dl
Mouka polohrubá 500 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek.
  2. Máslo utřeme s cukrem a se žloutky, přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru, špetku soli, kvásek a zbylé vlažné mléko. Postupně přidáváme mouku a vypracujeme těsto. Nakonec do těsta zapracujeme hrozinky. Vytvarujeme bochník a necháme jej vykynout.
  3. Vykynuté těsto vložíme na vymaštěný plech. Povrch bochníku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.
  4. Mazanec upečeme ve středně vyhřáté troubě.