Slovenský velikonoční mazanec
Ingredience
Citronová kůra |
1 špetka |
Cukr moučkový |
120 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Droždí |
35 g |
Hrozinky |
50 g |
Mandle plátky |
50 g |
Máslo čerstvé |
120 g |
Mléko polotučné |
1.5 dl |
Mouka polohrubá |
500 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek.
- Máslo utřeme s cukrem a se žloutky, přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru, špetku soli, kvásek a zbylé vlažné mléko. Postupně přidáváme mouku a vypracujeme těsto. Nakonec do těsta zapracujeme hrozinky. Vytvarujeme bochník a necháme jej vykynout.
- Vykynuté těsto vložíme na vymaštěný plech. Povrch bochníku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.
- Mazanec upečeme ve středně vyhřáté troubě.