Dauphinský gratin

Ingredience


Brambory 1 kg
Česnek 1 stroužek
Máslo čerstvé 50 g
Mléko plnotučné 0.5 l
Muškátový oříšek 1 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Smetana 12% (konzumní) 1 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupané brambory osušíme, nakrájíme na tenká kolečka, osolíme, opepříme a posypeme špetkou muškátového oříšku.
  2. Zapékací mísu vytřeme česnekem, vymažeme máslem a rozložíme na ni kolečka brambor.
  3. Ušleháme vejce se smetanou a mlékem a zalijeme brambory. Navrch položíme několik oříšků másla.
  4. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 90 minut.