Dauphinský gratin
Ingredience
Brambory |
1 kg |
Česnek |
1 stroužek |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko plnotučné |
0.5 l |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Smetana 12% (konzumní) |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupané brambory osušíme, nakrájíme na tenká kolečka, osolíme, opepříme a posypeme špetkou muškátového oříšku.
- Zapékací mísu vytřeme česnekem, vymažeme máslem a rozložíme na ni kolečka brambor.
- Ušleháme vejce se smetanou a mlékem a zalijeme brambory. Navrch položíme několik oříšků másla.
- Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 90 minut.