Květák zapečený se sýrem a smetanou
Ingredience
Květák |
700 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Smetana 12% (konzumní) |
1 dl |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Eidam cihla 40% |
150 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěný květák rozebereme na růžičky, opláchneme, košťál rozpůlíme. Vše vložíme do vařící osolené vody a uvaříme do měkka.
- Květák scedíme, po okapání drobně nasekáme. Polovinu květáku urovnáme do máslem vymazané zapékací mísy, posypeme větší částí nastrouhaného sýra, opepříme a pokapeme částí másla. Postup opakujeme u druhé vrstvy, nahoře ji ještě pokapeme smetanou.
- Pokrm zapečeme v dobře vyhřáté troubě asi 10 minut, ihned podáváme.
- Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.