Květák zapečený se sýrem a smetanou

Ingredience


Květák 700 g
Máslo čerstvé 50 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Smetana 12% (konzumní) 1 dl
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Eidam cihla 40% 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěný květák rozebereme na růžičky, opláchneme, košťál rozpůlíme. Vše vložíme do vařící osolené vody a uvaříme do měkka.
  2. Květák scedíme, po okapání drobně nasekáme. Polovinu květáku urovnáme do máslem vymazané zapékací mísy, posypeme větší částí nastrouhaného sýra, opepříme a pokapeme částí másla. Postup opakujeme u druhé vrstvy, nahoře ji ještě pokapeme smetanou.
  3. Pokrm zapečeme v dobře vyhřáté troubě asi 10 minut, ihned podáváme.
  4. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.