Celerová polévka s kyselou smetanou
Ingredience
Bujón hovězí |
0.5 ks |
Celer bulvový |
300 g |
Máslo čerstvé |
40 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Smetana zakysaná 12% |
1 dl |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
750 ml |
Žemle tuková |
1 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupaný celer nakrájíme na kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka.
- Ze 30g másla a 25g mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji vodou, rozšleháme a povaříme.
- Měkký celer rozmixujeme, spojíme s jíškou a ještě krátce povaříme. Kyselou smetanu rozšleháme se lžičkou mouky, nalijeme do polévky, přidáme bujón, pepř a sůl. Vše ještě chvíli povaříme.
- Hotovou polévku posypeme nasekanou petrželkou. Podáváme s kostičkami housky, osmaženými na zbylém másle.