Celerová polévka s kyselou smetanou

Celerová polévka s kyselou smetanou - obrázek

Ingredience


Bujón hovězí 0.5 ks
Celer bulvový 300 g
Máslo čerstvé 40 g
Mouka pšeničná hladká T 650 30 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Smetana zakysaná 12% 1 dl
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 750 ml
Žemle tuková 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupaný celer nakrájíme na kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka.
  2. Ze 30g másla a 25g mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji vodou, rozšleháme a povaříme.
  3. Měkký celer rozmixujeme, spojíme s jíškou a ještě krátce povaříme. Kyselou smetanu rozšleháme se lžičkou mouky, nalijeme do polévky, přidáme bujón, pepř a sůl. Vše ještě chvíli povaříme.
  4. Hotovou polévku posypeme nasekanou petrželkou. Podáváme s kostičkami housky, osmaženými na zbylém másle.