Gratinovaná štika po francouzsku
Ingredience
Anglická slanina |
50 g |
Kari koření |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Šalotka |
4 ks |
Šalvěj čerstvá |
1 ks |
Smetana 12% (konzumní) |
100 ml |
Štika obecná |
800 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Ementál (Primátor) |
2 polévková lžíce |
Tymián čerstvý |
1 ks |
Víno bílé |
200 ml |
Žampiony čerstvé |
50 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěné porce štiky (po 200 g) vložíme do hrnce s vínem, osolíme, opepříme, přidáme šalvěj, tymián a necháme na mírném ohni táhnout. Měkké porce ryby vyjmeme a necháme ochladit. Vinný nálev zredukujeme na polovinu.
- Ze 2 lžic másla a z mouky připravíme připravíme světlou jíšku, zalijeme ji nálevem a smetanou, okořeníme kari kořením a vsypeme nasekanou šalotku. Omáčku povaříme asi 20 minut.
- Porce štiky dáme do zapékací mísy, posypeme petrželkou, plátky žampionů, nudličkami slaniny a zalijeme omáčkou. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem. Pokrm zapečeme v horké troubě dozlatova.