Staročeské mrkvance

Ingredience


Cukr krupice 1.5 polévková lžíce
Droždí 20 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mléko polotučné 250 ml
Mouka polohrubá 500 g
Mrkev kořen 200 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěnou mrkev jemně nastrouháme a zalijeme trochou vody. Přidáme máslo a dusíme doměkka a do vysmahnutí šťávy. Měkkou mrkev prolisujeme.
  2. Z 1/2 šálku mléka, 1 lžičky cukru a z droždí připravíme kvásek. Mouku osolíme, přidáme kvásek, prolisovanou mrkev s máslem, vejce a vlažné mléko. Zaděláme těsto a necháme je vykynout.
  3. Z těsta tvarujeme malé vdolky, které upečeme na plechu nebo na plotýnce.