Hnědá polévka s praženou krupicí

Ingredience


Celer bulvový 30 g
Máslo čerstvé 70 g
Mouka pšeničná hladká T 650 30 g
Mrkev kořen 60 g
Petržel kořen 30 g
Petržel - nať 10 g
Pšeničná krupice 100 g
Sůl 7 g
Voda pitná 2300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na nudličky. Zalijeme ji částí vody, mírně osolíme a uvaříme téměř doměkka.
  2. Dávku prosáté mouky za občasného promíchání mírně na sucho opražíme a za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme zbylou dávkou vody a odvarem ze zeleniny.
  3. Uvedeme do varu a za občasného prošlehávání vaříme zvolna nejméně půl hodiny.
  4. Krupici na sucho opražíme a za stálého míchání ji vsypeme do vařící polévky. Povaříme asi 3-5 minut.
  5. Do polévky přidáme uvařenou zeleninu a krátce povaříme.
  6. Nakonec polévku zjemníme máslem.
  7. Omytou, jemně rozsekanou petrželovou nať vsypeme do polévky při podávání.