Hnědá polévka s praženou krupicí
Ingredience
Celer bulvový |
30 g |
Máslo čerstvé |
70 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 g |
Mrkev kořen |
60 g |
Petržel kořen |
30 g |
Petržel - nať |
10 g |
Pšeničná krupice |
100 g |
Sůl |
7 g |
Voda pitná |
2300 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na nudličky. Zalijeme ji částí vody, mírně osolíme a uvaříme téměř doměkka.
- Dávku prosáté mouky za občasného promíchání mírně na sucho opražíme a za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme zbylou dávkou vody a odvarem ze zeleniny.
- Uvedeme do varu a za občasného prošlehávání vaříme zvolna nejméně půl hodiny.
- Krupici na sucho opražíme a za stálého míchání ji vsypeme do vařící polévky. Povaříme asi 3-5 minut.
- Do polévky přidáme uvařenou zeleninu a krátce povaříme.
- Nakonec polévku zjemníme máslem.
- Omytou, jemně rozsekanou petrželovou nať vsypeme do polévky při podávání.