Křehký koláč s kysaným mlékem
Ingredience
Citrony |
1 ks |
Cukr krupice |
200 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 ks |
Máslo čerstvé |
250 g |
Mléko kefírové |
500 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
450 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
4 ks |
Zakysaná smetana |
200 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Na těsto použijeme 375g mouky, vanilkový cukr, kypřicí přášek, 1 vejce, sůl a máslo. Vše spojíme v soudržnou hmotu a ve fólii dáme na půl hodiny do lednice.
- Z odleželého těsta vyválíme na pomoučeném vále kulatý plát a vložíme do hlubokého plechu. Okraje vyvýšíme.
- Troubu předehřejeme na 200C
- U zbylých vajec oddělíme bílky a žloutky. Žloutky a cukr vyšleháme do hustého krému. Postupně vmícháme zbývající mouku, kysané mléko, citronovou kůru a zakysanou smetanu. Nakonec vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.
- Hotovou hmotu naneseme na těsto, povrch uhladíme a pečeme dozlatova cca 40minut.