Křehký koláč s kysaným mlékem

Ingredience


Citrony 1 ks
Cukr krupice 200 g
Cukr vanilka 1 ks
Kypřicí prášek do pečiva 1 ks
Máslo čerstvé 250 g
Mléko kefírové 500 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 450 g
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 4 ks
Zakysaná smetana 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na těsto použijeme 375g mouky, vanilkový cukr, kypřicí přášek, 1 vejce, sůl a máslo. Vše spojíme v soudržnou hmotu a ve fólii dáme na půl hodiny do lednice.
  2. Z odleželého těsta vyválíme na pomoučeném vále kulatý plát a vložíme do hlubokého plechu. Okraje vyvýšíme.
  3. Troubu předehřejeme na 200C
  4. U zbylých vajec oddělíme bílky a žloutky. Žloutky a cukr vyšleháme do hustého krému. Postupně vmícháme zbývající mouku, kysané mléko, citronovou kůru a zakysanou smetanu. Nakonec vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.
  5. Hotovou hmotu naneseme na těsto, povrch uhladíme a pečeme dozlatova cca 40minut.