Křehký meruňkový páj

Křehký meruňkový páj - obrázek

Ingredience


Cukr krupice 100 g
Karambola 1 ks
Máslo čerstvé 130 g
Meruňky 600 g
Mléko polotučné 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 250 g
Piškoty cukrářské 100 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve smícháme mouku, máslo, cukr, mléko, žloutky a špetku soli a vypracujeme soudržné těsto, které dáme ve fólii do lednice. Necháme asi hodinu vychladit.
  2. Rozvírací formu vymažeme a vysypeme rozdrobenými piškoty.
  3. Meruňky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Karambolu rovněž omyjeme a osušenou nakrájíme na plátky.
  4. Těsto na pomoučeném vále rozválíme na tenký kulatý plát a vložíme do formy. Naskládáme meruňky (klenbou vzhůru) a plátky karamboly.
  5. Přebývající těsto oddělíme a vyválíme z něj další kulatý tenký plát. Tímto zakryjeme ovoce, okrajem přitiskneme k sobě a potřeme rozšlehaným vejcem. Povrch propíchneme vidličkou.
  6. Troubu předehřejeme na 225C, koláč pečeme dozlatova asi 25minut.
  7. Páj servírujeme posypaný moučkovým cukrem.