Křehký meruňkový páj
Ingredience
Cukr krupice |
100 g |
Karambola |
1 ks |
Máslo čerstvé |
130 g |
Meruňky |
600 g |
Mléko polotučné |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g |
Piškoty cukrářské |
100 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Nejprve smícháme mouku, máslo, cukr, mléko, žloutky a špetku soli a vypracujeme soudržné těsto, které dáme ve fólii do lednice. Necháme asi hodinu vychladit.
- Rozvírací formu vymažeme a vysypeme rozdrobenými piškoty.
- Meruňky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Karambolu rovněž omyjeme a osušenou nakrájíme na plátky.
- Těsto na pomoučeném vále rozválíme na tenký kulatý plát a vložíme do formy. Naskládáme meruňky (klenbou vzhůru) a plátky karamboly.
- Přebývající těsto oddělíme a vyválíme z něj další kulatý tenký plát. Tímto zakryjeme ovoce, okrajem přitiskneme k sobě a potřeme rozšlehaným vejcem. Povrch propíchneme vidličkou.
- Troubu předehřejeme na 225C, koláč pečeme dozlatova asi 25minut.
- Páj servírujeme posypaný moučkovým cukrem.