Severský bramborový salát
Ingredience
Brambory |
6 ks |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Francouzská zálivka |
6 polévková lžíce |
Hořčice |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
17.5 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Ocet kvasný lihový |
2 polévková lžíce |
Paprika mletá sladká |
1 špetka |
Pažitka |
1 hrst |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
62.5 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Brambory uvaříme v osolené vodě téměř do měkka, vychladlé oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- V míse smícháme brambory s francouzskou zálivkou a necháme je v chladu marinovat.
- Dále připravíme zálivku - do rozpuštěného másla přimícháme mouku, sůl, pepř, mletou papriku, hořčici a cukr. Nakonec přidáme žloutky, rozmíchané ve vodě okyselené octem.
- Směs vaříme za stálého míchání ve vodní lázni do zhoustnutí. Odstavíme z ohně a necháme vychladnout. Do vychladlé směsi zlehka vmícháme ušlehanou smetanu, vše rozmixujeme a necháme vychladit.
- Před podáváním přelijeme marinované brambory vychlazenou zálivkou a ozdobíme nasekanou pažitkou.