Severský bramborový salát

Ingredience


Brambory 6 ks
Cukr krupice 1 kávová lžička
Francouzská zálivka 6 polévková lžíce
Hořčice 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 17.5 g
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Ocet kvasný lihový 2 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 1 špetka
Pažitka 1 hrst
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
Sůl 1 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Voda pitná 62.5 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory uvaříme v osolené vodě téměř do měkka, vychladlé oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  2. V míse smícháme brambory s francouzskou zálivkou a necháme je v chladu marinovat.
  3. Dále připravíme zálivku - do rozpuštěného másla přimícháme mouku, sůl, pepř, mletou papriku, hořčici a cukr. Nakonec přidáme žloutky, rozmíchané ve vodě okyselené octem.
  4. Směs vaříme za stálého míchání ve vodní lázni do zhoustnutí. Odstavíme z ohně a necháme vychladnout. Do vychladlé směsi zlehka vmícháme ušlehanou smetanu, vše rozmixujeme a necháme vychladit.
  5. Před podáváním přelijeme marinované brambory vychlazenou zálivkou a ozdobíme nasekanou pažitkou.