Křehký borůvkový koláč
Ingredience
Borůvky |
400 g |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Nejprve vypracujeme soudržné těsto z mouky, cukru, másla a špetky soli. Zabalené ve fólii necháme asi půl hodiny vychladit v lednici.
- Borůvky propláchneme a necháme okapat.
- Troubu předehřejeme na 180C.
- Z těsta na pomoučeném vále vyválíme kulatý plát a vyložíme jím formu. Zvýšíme okraje a dno několikrát propíchneme vidličkou. Na těsto nasypeme borůvky. Vejce a cukr rozmícháme ve smetaně a směsí zalijeme borůvky.
- Pečeme asi 20minut. Koláč podáváme se šlehanou smetanou.