Křehký borůvkový koláč

Křehký borůvkový koláč - obrázek

Ingredience


Borůvky 400 g
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 50 g
Mouka pšeničná hladká T 650 200 g
Smetana 33% (šlehačka) 250 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve vypracujeme soudržné těsto z mouky, cukru, másla a špetky soli. Zabalené ve fólii necháme asi půl hodiny vychladit v lednici.
  2. Borůvky propláchneme a necháme okapat.
  3. Troubu předehřejeme na 180C.
  4. Z těsta na pomoučeném vále vyválíme kulatý plát a vyložíme jím formu. Zvýšíme okraje a dno několikrát propíchneme vidličkou. Na těsto nasypeme borůvky. Vejce a cukr rozmícháme ve smetaně a směsí zalijeme borůvky.
  5. Pečeme asi 20minut. Koláč podáváme se šlehanou smetanou.