Francouzská pórková polévka
Ingredience
Brambory |
200 g |
Celer - nať |
1 ks |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Máslo čerstvé |
50 g |
Pažitka |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pórek |
3 ks |
Smetana 12% (konzumní) |
185 ml |
Sůl |
1 špetka |
Vývar drůbeží |
750 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V hrnci rozpustíme máslo a přidáme jemně nakrájenou cibuli, pórek, nasekanou celerovou nať a česnek. Pod pokličkou na mírném ohni za občasného zamíchání dusíme doměkka asi 15 minut.
- Přidáme oloupané, nakrájené brambory, vývar a přivedeme k varu. Zmírníme plamen a vaříme pod pokličkou 20 minut. Odstavíme a necháme prochladnout.
- Polévku rozmixujeme a nalijeme do čistého hrnce. Znovu přivedeme k varu a přilijeme smetanu. Osolíme, opepříme a krátce povaříme.
- Polévku podáváme horkou nebo dobře vychlazenou, ozdobenou pažitkou.