Francouzská pórková polévka

Ingredience


Brambory 200 g
Celer - nať 1 ks
Česnek 1 stroužek
Cibule 1 ks
Máslo čerstvé 50 g
Pažitka 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Pórek 3 ks
Smetana 12% (konzumní) 185 ml
Sůl 1 špetka
Vývar drůbeží 750 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V hrnci rozpustíme máslo a přidáme jemně nakrájenou cibuli, pórek, nasekanou celerovou nať a česnek. Pod pokličkou na mírném ohni za občasného zamíchání dusíme doměkka asi 15 minut.
  2. Přidáme oloupané, nakrájené brambory, vývar a přivedeme k varu. Zmírníme plamen a vaříme pod pokličkou 20 minut. Odstavíme a necháme prochladnout.
  3. Polévku rozmixujeme a nalijeme do čistého hrnce. Znovu přivedeme k varu a přilijeme smetanu. Osolíme, opepříme a krátce povaříme.
  4. Polévku podáváme horkou nebo dobře vychlazenou, ozdobenou pažitkou.