Kuře se 40 stroužky česneku
Ingredience
Bageta |
1 ks |
Celer bulvový |
0.25 ks |
Celer - nať |
2 ks |
Česnek |
40 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Kuře |
1600 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Olej olivový extra panenský |
2 polévková lžíce |
Petržel - nať |
4 ks |
Rozmarýn čerstvý |
2 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
4 ks |
Víno bílé |
250 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 85 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Dovnitř omytého kuřete vložíme nasekanou celerovou nať, po dvou snítkách tymiánu, rozmarýnu a petrželky a přidáme ještě 6 stroužků česneku. Křídla a nohy kuřete upevníme nití a celé kuře potřeme olejem a osolíme.
- Na dno pekáče dáme 10 stroužků česneku a přidáme zbylé bylinky, nakrájený celer, mrkev a cibuli. Nakonec do pekáče vložíme kuře, obložíme je zbylým česnekem a přilijeme zbylý olej a bílé víno. Pod pokličkou pečeme asi 80 minut.
- Upečené kuře vyjmeme a šťávu slijeme do kastrůlku. Odstraníme česnek, sebereme přebytečný tuk a asi 3 minuty šťávu povaříme.
- Kuře naporcujeme, přelijeme šťávou a ozdobíme česnekem.
- Podáváme s opečenými krajíčky bagety potřenými měkkou česnekovou dužinou.