Kuře se 40 stroužky česneku

Ingredience


Bageta 1 ks
Celer bulvový 0.25 ks
Celer - nať 2 ks
Česnek 40 stroužek
Cibule 1 ks
Kuře 1600 g
Mrkev kořen 1 ks
Olej olivový extra panenský 2 polévková lžíce
Petržel - nať 4 ks
Rozmarýn čerstvý 2 ks
Sůl 1 kávová lžička
Tymián čerstvý 4 ks
Víno bílé 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dovnitř omytého kuřete vložíme nasekanou celerovou nať, po dvou snítkách tymiánu, rozmarýnu a petrželky a přidáme ještě 6 stroužků česneku. Křídla a nohy kuřete upevníme nití a celé kuře potřeme olejem a osolíme.
  2. Na dno pekáče dáme 10 stroužků česneku a přidáme zbylé bylinky, nakrájený celer, mrkev a cibuli. Nakonec do pekáče vložíme kuře, obložíme je zbylým česnekem a přilijeme zbylý olej a bílé víno. Pod pokličkou pečeme asi 80 minut.
  3. Upečené kuře vyjmeme a šťávu slijeme do kastrůlku. Odstraníme česnek, sebereme přebytečný tuk a asi 3 minuty šťávu povaříme.
  4. Kuře naporcujeme, přelijeme šťávou a ozdobíme česnekem.
  5. Podáváme s opečenými krajíčky bagety potřenými měkkou česnekovou dužinou.