Ústřice s omáčkou Mornay
Ingredience
Bobkový list |
0.5 ks |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko polotučné |
375 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Šalotka |
1 ks |
Sýr Gruyére |
35 g |
Sýr Parmezán |
25 g |
Ústřice |
24 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Ústřice vyloupeme a šťávu přecedíme do hrnce. Ústřice vypláchneme, oddělené ulity omyjeme a osušíme.
- V jiném hrnci rozpustíme 30 g másla, přidáme jemně nakrájenou šalotku a za stálého míchání dusíme 3 minuty. Vsypeme mouku a připravíme jíšku. Mícháme ji na mírném ohni asi 3 minuty (nesmí zhnědnout). Jíšku odstavíme z ohně a postupně přiléváme mléko. Pečlivě rozmícháváme vzniklé hrudky, přistavíme zpět na oheň, přidáme špetku muškátového oříšku, bobkový list a vaříme 5 minut. Omáčku přecedíme do čistého hrnce.
- Šťávu z ústřic přivedeme k varu (můžeme ji doplnit vodou). Ponoříme do ní ústřice na 30 vteřin, vyjmeme je a vrátíme do ulit. Ze šťávy připravíme omáčku - přidáme sýr a zbylé máslo. Mícháme, až se vše rozpustí, osolíme a opepříme.
- Každou ústřici přelijeme trochou omáčky a posypeme nastrouhaným parmazánem. Urovnáme je na plech a vložíme na několik minut pod gril.