Květák v sýrové omáčce

Květák v sýrové omáčce - obrázek

Ingredience


Květák 1 ks
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mléko polotučné 3 dl
Mouka pšeničná hladká T 650 5 polévková lžíce
Pepř bílý 1 špetka
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Smetana 12% (konzumní) 2 dl
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Eidam cihla 40% 150 g
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omytý květák rozebereme na růžičky, vložíme do vařící osolené vody, uvaříme doměkka, scedíme a necháme okapat.
  2. Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, smetanou a trochou vývaru z květáku. Rozšleháme a dobře povaříme.
  3. Přidáme část nastrouhaného sýru a necháme jej roztavit. Omáčku osolíme, opepříme a přidáme nasekanou petrželku.
  4. Uvařený květák upravíme na talíře, přelijeme omáčkou a posypeme zbylým sýrem.