Vařený hovězí jazyk na toastu
Ingredience
Chléb toastový |
6 krajíc |
Cibule |
1 ks |
Hovězí jazyk |
1 ks |
Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Nové koření celé |
12 ks |
Pepř černý celý |
5 ks |
Petržel kořen |
1 ks |
Petržel - nať |
2 ks |
Strouhanka |
5 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tuk |
2 polévková lžíce |
Tymián sušený |
1 špetka |
Víno portské |
4 polévková lžíce |
Voda pitná |
3 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Hovězí jazyk očistíme, omyjeme, vložíme do hrnce a zalijeme vařící vodou tak, aby byl zcela ponořený. Přidáme sůl, pepř, nové koření a pod pokličkou zvolna vaříme asi 1 1/2 hodiny téměř doměkka.
- Potom přidáme tymián, na kostičky nakrájenou mrkev, nasekanou petržel a cibuli a dovaříme doměkka. Uvařený jazyk necháme vychladnout ve vývaru.
- Vychladlý jazyk oloupeme, po všech stranách potřeme rozpuštěným máslem (cca 2 lžíce) a obalíme ve strouhance. Vložíme jej do vymaštěného pekáče a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut. Během pečení jazyk střídavě potíráme vývarem a vínem. Hotový jazyk necháme vychladnout.
- Plátky jazyka podáváme ohřáté nebo studené na toastovém chlebu namazaném máslem. Každou porci ozdobíme snítkou petrželky.