Vařený hovězí jazyk na toastu

Ingredience


Chléb toastový 6 krajíc
Cibule 1 ks
Hovězí jazyk 1 ks
Máslo čerstvé 4 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Nové koření celé 12 ks
Pepř černý celý 5 ks
Petržel kořen 1 ks
Petržel - nať 2 ks
Strouhanka 5 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Tuk 2 polévková lžíce
Tymián sušený 1 špetka
Víno portské 4 polévková lžíce
Voda pitná 3 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hovězí jazyk očistíme, omyjeme, vložíme do hrnce a zalijeme vařící vodou tak, aby byl zcela ponořený. Přidáme sůl, pepř, nové koření a pod pokličkou zvolna vaříme asi 1 1/2 hodiny téměř doměkka.
  2. Potom přidáme tymián, na kostičky nakrájenou mrkev, nasekanou petržel a cibuli a dovaříme doměkka. Uvařený jazyk necháme vychladnout ve vývaru.
  3. Vychladlý jazyk oloupeme, po všech stranách potřeme rozpuštěným máslem (cca 2 lžíce) a obalíme ve strouhance. Vložíme jej do vymaštěného pekáče a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut. Během pečení jazyk střídavě potíráme vývarem a vínem. Hotový jazyk necháme vychladnout.
  4. Plátky jazyka podáváme ohřáté nebo studené na toastovém chlebu namazaném máslem. Každou porci ozdobíme snítkou petrželky.