Francouzské brambory s kysaným zelím

Ingredience


Brambory 700 g
Cibule 2 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Sádlo škvařené 20 g
Salám jemný 300 g
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
Sůl 1 kávová lžička
Zelí kysané 300 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupané syrové brambory nakrájíme na kolečka silná asi půl centimetru. Oloupanou cibuli rozkrájíme na tenká kolečka, salám nastrouháme nebo pokrájíme na nudličky. Z kysaného zelí vymačkáme šťávu.
  2. Do pekáčku vymaštěného sádlem (nebo máslem) klademe těsně vedle sebe kolečka brambor, osolíme je a opepříme. Poklademe vrstvu kysaného zelí, nastrouhaného salámu a nakonec vrstvu cibule. Vrstvy opakujeme, horní vrstvu tvoří brambory, které ještě osolíme a opepříme.
  3. Vše zalijeme smetanou ke šlehání a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi hodinu.