Houbový koláč se zelím
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Houby čerstvé |
750 g |
Máslo čerstvé |
125 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g |
Muškátový květ |
1 špetka |
Olej stolní |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Gouda 45% |
100 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Zakysaná smetana |
150 g |
Zelí bílé - sterilizované |
250 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Smícháme mouku s máslem, vejcem, solí, pepřem a špetkou muškátu. Vypracujeme těsto, které necháme zabalené do fólie asi 30 minut v chladu.
- Očištěné houby nakrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme na jemno a osmahneme na oleji. Přidáme houby a dusíme, až se odpaří většina vody. Poté přimícháme zelí.
- Z těsta vytálíme placku a vyložíme jí koláčovou formu - okraje povytáhneme asi 4 cm. Těsto propícháme vidličkou a vložíme do silně vyhřáté trouby asi na 10 minut.
- Do houbové směsi vmícháme kysanou smetanu a nastrouhaný sýr, nalijeme na korpus a pečeme 15 minut.