Švestková šarlota
Ingredience
Cukr krupice |
250 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1000 g |
Povidla švestková |
150 g |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
450 ml |
Švestky |
600 g |
Tvaroh jemný |
600 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
Želatina bílá plátky |
6 plátek |




-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Žloutky našleháme se 120 g cukru. Z bílků ušleháme sníh a smícháme s našlehanými žloutky. Do směsi zapracujeme mouku, těsto nalijeme na plech, vyložený pečicím papírem, pečeme asi 10 minut ve středně vyhřáté troubě. Upečený korpus potřeme povidly, zarolujeme a necháme vychladnout.
- Omyté švestky vypeckujeme, nakrájíme na čtvrtky, zalijeme 250 ml vody a přisypeme 100 g cukru. Vše vaříme asi 10 minut. Namočíme želatinu, rozpustíme ji v horkých švestkách.
- Tvaroh utřeme se skořicí a 80 g cukru. Přidáme švestky, 30 minut chladíme. Potom přimícháme 250 ml ušlehané smetany.
- Roládu nakrájíme na plátky a vyložíme jimi mísu. Naplníme ji švestkovým krémem a dáme do chladu na 4 hodiny.
- Nakonec dezert ozdobíme zbylou šlehačkou.