Bramborový koláč s oříšky a sýrem

Ingredience


Brambory 400 g
Česnek 2 stroužek
Kmín celý 1 polévková lžíce
Listové těsto 100 g
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Ořechy lískové 100 g
Oregano čerstvé 1 ks
Pažitka 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Smetana 12% (konzumní) 200 ml
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Ementál (Primátor) 100 g
Vejce slepičí 4 ks
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté nové brambory vaříme ve vodě s kmínem asi 20 minut do měkka. Slijeme je, oloupeme a nakrájíme na poloviny.
  2. Koláčovou formu vyložíme rozváleným listovým těstem a okraje trochu povytáhneme. Na těsto nalijeme rozpuštěné máslo, přidáme vrstvu brambor, osolíme, opepříme a posypeme nasekanými oříšky.
  3. Ve smetaně rozkvedláme vejce a rozetřený česnek. Přisypeme nasekané bylinky a podle chuti omáčku osolíme a opepříme. Přelijeme jí brambory, posypeme nastrouhaným sýrem a dáme do trouby zapékat asi na 35 minut.
  4. Hotový pokrm ozdobíme snítkou oregana.