Bramborový koláč s oříšky a sýrem
Ingredience
Brambory |
400 g |
Česnek |
2 stroužek |
Kmín celý |
1 polévková lžíce |
Listové těsto |
100 g |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Ořechy lískové |
100 g |
Oregano čerstvé |
1 ks |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Smetana 12% (konzumní) |
200 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Ementál (Primátor) |
100 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyté nové brambory vaříme ve vodě s kmínem asi 20 minut do měkka. Slijeme je, oloupeme a nakrájíme na poloviny.
- Koláčovou formu vyložíme rozváleným listovým těstem a okraje trochu povytáhneme. Na těsto nalijeme rozpuštěné máslo, přidáme vrstvu brambor, osolíme, opepříme a posypeme nasekanými oříšky.
- Ve smetaně rozkvedláme vejce a rozetřený česnek. Přisypeme nasekané bylinky a podle chuti omáčku osolíme a opepříme. Přelijeme jí brambory, posypeme nastrouhaným sýrem a dáme do trouby zapékat asi na 35 minut.
- Hotový pokrm ozdobíme snítkou oregana.