Mřížkový bramborový koláč

Ingredience


Brambory vařené 300 g
Citronová kůra 1 špetka
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Cukr moučkový 100 g
Jablka 500 g
Kypřicí prášek do pečiva 1 ks
Máslo čerstvé 140 g
Mouka polohrubá 300 g
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Uvařené brambory jemně nastrouháme a přidáme mouku, cukr, máslo, vejce, kypřicí prášek do pečiva a citronovou kůru. Vypracujeme těsto, necháme je v chladu 20 minut odpočinout.
  2. Potom těsto rozdělíme na dva díly. Jeden díl rozválíme a rozložíme na vymaštěný, moukou vysypaný plech. Na těsto rozprostřeme podušená a oslazená jablka. Z druhého dílu těsta vyválíme dlouhé šňůrky, na jablečné vrstvě je překřížíme. Mřížky můžeme (ale nemusíme) potřít vejcem.
  3. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova, po upečení koláč pocukrujeme.