Mřížkový bramborový koláč
Ingredience
Brambory vařené |
300 g |
Citronová kůra |
1 špetka |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
100 g |
Jablka |
500 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 ks |
Máslo čerstvé |
140 g |
Mouka polohrubá |
300 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Uvařené brambory jemně nastrouháme a přidáme mouku, cukr, máslo, vejce, kypřicí prášek do pečiva a citronovou kůru. Vypracujeme těsto, necháme je v chladu 20 minut odpočinout.
- Potom těsto rozdělíme na dva díly. Jeden díl rozválíme a rozložíme na vymaštěný, moukou vysypaný plech. Na těsto rozprostřeme podušená a oslazená jablka. Z druhého dílu těsta vyválíme dlouhé šňůrky, na jablečné vrstvě je překřížíme. Mřížky můžeme (ale nemusíme) potřít vejcem.
- Pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova, po upečení koláč pocukrujeme.