Vepřová panenka v listovém těstě

Ingredience


Anglická slanina 100 g
Celer bulvový 40 g
Cibule 40 g
Listové těsto 120 g
Mrkev kořen 40 g
Olej stolní 50 g
Pepř černý mletý 10 g
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Vepřová panenka 600 g
Víno bílé 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omytou panenku nakrájíme na 4 stejné kusy, protkneme hranolky slaniny, osolíme a opepříme. Maso opečeme na oleji po všech stranách.
  2. Do výpeku z masa přidáme očištěnou nastrouhanou mrkev, celer a jemně nakrájenou cibuli. Přidáme zbylý pepř a chvíli restujeme. Přilijeme víno a vše povaříme na hustší směs.
  3. Listové těsto rozválíme na plát a rozkrájíme na 4 proužky. Těsto pokryjeme připravenou směsí, přidáme maso, balíme tak, aby konec panenky přesahoval okraj těsta.
  4. Na vymazaný pekáč urovnáme zabalené panenky spojem dolů, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut.
  5. Podáváme šikmo rozkrojené na dušené zelenině.