Jehněčí pečeně se zeleninou

Ingredience


Brambory 500 g
Česnek 5 stroužek
Cuketa 500 g
Jehněčí kýta 1000 g
Jogurt bílý 150 ml
Lilek 500 g
Olej olivový 6 polévková lžíce
Oregano čerstvé 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Rajčata 3 ks
Sůl 1 kávová lžička
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
Zakysaná smetana 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Maso omyjeme, vetřeme do něj sůl a pepř. Kýtu opečeme na pekáči na rozehřátém oleji.
  2. Prolisovaný česnek (2 stroužky) smícháme s bílým jogurtem, zakysanou smetanou a protlakem. Polovinou směsi potřeme opečené maso, pod pokličkou pečeme v troubě asi 90 minut.
  3. Po 30 minutách pečení přidáme k masu oloupané, na plátky nakrájené brambory, očištěné, na plátky rozkrájené cukety, lilky, nasekaný zbylý česnek a bylinky.
  4. Omytá rajčata pokrájíme na plátky, po 60 minutách pečení je přidáme do pekáče k masu a zelenině.
  5. Upečené maso a zeleninu vyjmeme, výpek zředíme zbylou jogurtovou směsí, povaříme, ochutíme. Maso naporcujeme a upravíme na talíře se zeleninou.