Jehněčí pečeně se zeleninou
Ingredience
Brambory |
500 g |
Česnek |
5 stroužek |
Cuketa |
500 g |
Jehněčí kýta |
1000 g |
Jogurt bílý |
150 ml |
Lilek |
500 g |
Olej olivový |
6 polévková lžíce |
Oregano čerstvé |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce |
Rajčata |
3 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
1 polévková lžíce |
Zakysaná smetana |
150 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Maso omyjeme, vetřeme do něj sůl a pepř. Kýtu opečeme na pekáči na rozehřátém oleji.
- Prolisovaný česnek (2 stroužky) smícháme s bílým jogurtem, zakysanou smetanou a protlakem. Polovinou směsi potřeme opečené maso, pod pokličkou pečeme v troubě asi 90 minut.
- Po 30 minutách pečení přidáme k masu oloupané, na plátky nakrájené brambory, očištěné, na plátky rozkrájené cukety, lilky, nasekaný zbylý česnek a bylinky.
- Omytá rajčata pokrájíme na plátky, po 60 minutách pečení je přidáme do pekáče k masu a zelenině.
- Upečené maso a zeleninu vyjmeme, výpek zředíme zbylou jogurtovou směsí, povaříme, ochutíme. Maso naporcujeme a upravíme na talíře se zeleninou.